Selecteer een pagina

Er komt een nieuwe ervaring aan in WordPress. Het CMS dat inmiddels circa 585 miljoen (!) websites ondersteunt, komt in versie 5 met een nieuwe editor. Tot nu toe maakt WordPress gebruik van de TinyMCE text editor. Deze editor wordt in de nieuwe versie vervangen door de Gutenberg editor. 

Omdat de editor – het ‘tekstverwerker’-scherm waarmee je content toevoegt grotendeels jouw ervaring als content manager bepaalt, mogen we deze verandering gerust baanbrekend noemen! Zeg maar gerust de grootste verandering van WordPress sinds de lancering van het systeem, bijna 15 jaar geleden.

Gutenberg

Johannes Gutenberg was een Duitse drukker. Hij wordt gezien als de uitvinder van de boekdrukkunst in Europa. Dat klopt niet, want de drukkunst bestond al. Maar Gutenbergs was de eerste die gebruik maakte van losse letters. Daardoor werd corrigeren en redigeren gemakkelijker. En dat is nu precies wat de editor met de gelijknamige naam binnen WordPress moet gaan doen. Hoe lees je in dit blog.

Rijke content

Volgens WordPress wordt Gutenberg een compleet nieuwe ervaring, bedoelt om het maken van pagina’s en berichten met rijke content makkelijker en intuïtiever te maken. Waar je voorheen eigenlijk maar een paar velden had voor titel en tekst, krijg je in Gutenberg meer ruimte om los te gaan in de opbouw van je pagina. Daarnaast vind je veel instellingen voor je pagina en de blokken in Gutenberg allemaal netjes en overzichtelijk aan de rechterkant.

Dat doe je met losse blokken (nu snap je ook de Gutenberg-verwijzing). Die blokken bestaan uit voorgeprogrammeerde ‘modules’ die elk weer eigen mogelijkheden bieden. Zo kun je tekst opknippen in ‘blokken’ voor tussenkoppen, afbeeldingen, galerijen, citaten, opsommingen. 

Maar je kunt ook lay-out elementen toevoegen als kolommen, buttons, en tekst + afbeelding links of rechts. Verder wordt het toevoegen van widgets (die je normaal in de sidebar tegenkomt) en het embedden van tweets, of facebookposts, pagina’s of profielen allemaal integraal ondersteund vanuit de editor. 

Stylen wordt een feestje

Je zou zeggen, dan word je helemaal gek van de verschillende opties. Maar door de open en overzichtelijke opzet blijft het werken met de blokken erg eenvoudig. Nooit meer klooien met shortcodes, of embedcodes, etc. Dat maakt content management met WordPress nog makkelijker voor de beginner en voor de gevorderde gebruiker wordt het een feestje om mooi gestylede pagina’s te creëren. Naast de blokken kun je ook nog eens werken met allerlei kleur- en lettertype-instellingen. Per blok en per pagina. 

Pro’s

 • Een pré is absoluut het ‘cleane design’ van de editor. Weinig afleiding en meer focus op de content;
 • Snel en eenvoudig complexere pagina’s opbouwen;
 • Werken met typografie en kleur(vlakken) wordt erg simpel;
 • Veel modules beschikbaar die je normaal moest embedden of met shorcodes moest toevoegen;
 • Het drag & drop principe van blokken is lekker makkelijk;
 • Je kunt ook nog op de oude manier blijven werken door een blok met de klassieke editor toe te voegen;
 • Veel vrijheid in styling.

Con’s

 • Nog geen goede ondersteuning voor plugins als Jetpack en Yoast (bij ons loopt Yoast momenteel dwars door de editor heen), maar dat zal ongetwijfeld nog komen;
 • Het werken met modules maakt simpele dingen ook weer lastiger. Voor deze opsomming bijvoorbeeld, moet je een apart blok selecteren en toevoegen;
 • Het switchen tussen blokken – als je een al gemaakt blok bijvoorbeeld net anders wilt – is niet per se eenduidig;
 • Een nadeel kan zijn dat er door de vele mogelijkheden binnen een pagina een veelkleurigheid en wildgroei kan ontstaan binnen de website. Ongetwijfeld een argument dat veel developers zullen gebruiken in een pleidooi tegen Gutenberg: geef een editor niet te veel vrijheid, want dan wordt het een janboel. Nou, we hebben nieuws: wij editors komen echt niet onder een steen vandaan! Tegenwoordig zijn we goed opgeleid en/of maken we als redactie goede afspraken over het werken met styling. Dus eigenlijk is de vrijheid voor een editor ook een dikke pro. Want hoe frustrerend is het als je dagelijks in een systeem werkt waarin je nét te weinig bewegingsvrijheid hebt?! maar dat is weer een heel andere discussie.

Conclusie

Gutenberg is in vele opzichten een vooruitgang in content management binnen WordPress. De nette en rustige ervaring in combinatie met de vrijheid en de vele mogelijkheden die eenvoudig beschikbaar zijn, zorgen ervoor dat het creëren van content sneller en prettiger wordt. 

Daarnaast geeft de editor je de mogelijkheid om meer te stylen en gebruik te maken van allerlei elementen om je pagina op te bouwen zonder dat je gebruik moet maken van pagebuilders zoals Divi, Elementor of Beaver. Overigens kun je op bepaalde pagina’s altijd nog wél kiezen voor een dergelijke opzet.

Een vraag die nog leeft, is hoe het straks met oude websites gaat als Gutenberg de huidige editor compleet vervangt. Blijven deze dan zeker weten goed werken? Gezien de mogelijkheid om een blok met de klassieke editor toe te voegen, zal dit vast wel het geval zijn. Maar toch…